Contest University
Thu, May 16, 2019
Crowne Plaza Hotel
Dayton, Ohio USA
Contest University
Thu, May 16, 2019
Dayton, Ohio USA

2018 Course Outline/Last Year

7:00 ALL SALONS ABCD – Student Registration and Contest Buffet Breakfast – ALL – 60 minutes
8:00 ALL SALONS ABCD – Welcome to CTU 2018 – K3LR – ALL – 10 minutes
8:10 ALL SALONS ABCD – Radio Contesting – Having Fun is Easy – K1DG – ALL – 40 minutes

9:00 CONTEST TOPIC SESSION #1 – attend ONE of 4 sessions – 60 minutes

SALON A – How to Improve your Transmitting Antennas for Low Solar Activity – W3LPL
SALON B RadioSport Contesting  Hints and Kinks – N0AX
SALON C/D – CW and RTTY Skimmers and the Reverse Beacon Network – N6TV
HARDING – Utilizing Digital Modes FT8 and MSK144 for Competitive Advantage in VHF Contests – W5ZN

10:00 ALL – *CONTEST SNACK* – 15 minutes

10:15 CONTEST TOPIC SESSION #2 – attend ONE of 4 sessions – 60 minutes

SALON A – Easy to Build Low Band Receiving Antennas for Small and Large Lots – W3LPL
SALON B – Grounding and Bonding for Contest Stations – N0AX
SALON C/D – How to Read and Learn from your Log-Checking Report – K1DG
HARDING– Having Fun with RTTY Contesting – W0YK

11:20 CONTEST TOPIC SESSION #3 – attend ONE of 4 sessions – 55 minutes

SALON A – How to Adapt your DX Contest Strategies for Low Solar Activity – W3LPL
SALON B – Contest Operating Best Practices – K2YWE
SALON C/D – The Advantages of Waterfall Displays for Contesting and DXing – N6TV
HARDING – Pursuing RTTY Contesting to the Limit – W0YK

12:15 ALL SALONS ABCD – *CONTEST LUNCH* – ALL – 35 minutes

12:50 ALL SALONS ABCD – 2018 Eye Ball Sprint Contest “LIVE” – ALL – 10 minutes – K1DG
1:00-1:35 ALL SALONS ABCD – Contesting & Station Optimization – K3LR

*1:45 CONTEST TOPIC SESSION by REQUEST to RERUN – 50 minutes

*SALON A –    As determined by *vote 1
*SALON B –    As determined by *vote 2
*SALON C/D – As determined by *vote 3
*HARDING –    As determined by *vote 4

2:40 CONTEST OPEN DISCUSSION Q&A GROUPs Attend ONE of 4 sessions – 30 minutes

SALON A – Antennas and Propagation – W3LPL
SALON B – Waterfalls, Recordings and Reverse Beacon Network – N6TV
SALON C/D – Contest Shack Design Ideas – N0AX
HARDING – Antenna/Tower Reliability – W3YQ

3:15 CONTEST OPEN DISCUSSION Q&A GROUPs Attend ONE of 4 sessions – 30 minutes

SALON A – Receiving Antenna Ideas – W3LPL
SALON B – Small Stations With Big Ideas – K2YWE
SALON C/D – Grounding and Bonding – N0AX
HARDING – RTTY Contesting Discussion – W0YK

 3:45 ALL – *CONTEST SNACK* – 15 minutes

4:00 ALL SALONS ABCD – 2018 Contest Radio Review – NC0B – ALL – 50 minutes
4:50 ALL SALONS ABCD – 2018 CTU Survey – K3LR – ALL – 10 minutes

 * 1:45 PM CONTEST SESSION by REQUEST vote to RERUN
CTU students will vote for 4 topics/classes that they missed and would like to have presented again – the top 4 WANTED by vote – will RERUN in this time slot.

Thanks to KA9FOX and QTH.com for donating the web design and web hosting services to CTU!
QTH.com Web and Email Hosting
Contester Activities

CLICK HERE for a Free Webinar:

"2018 Contest University and Dayton

Contester Activities"

by Tim K3LR

Premier Sponsors

ICOM America

Additional Sponsors

The YASME Foundation Logo

Northern California DX Foundation

The Radio Club of America

QTH.com Web Hosting

K8MNJ & K1SO